Egeli bilim ekibi, kafein içeren sakızların kan plazma konsantrasyonu üzerindeki etkilerini araştıracak

Ege Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Gülbin Rudarlı’nın yürütücülüğünü yaptığı “Kafeinli Sakız Uygulamasının Kafeinin Kan Plazma Konsantrasyonu Seviyelerine Etkisi” başlıklı TÜBİTAK 1002 A Süratli Dayanak Projesi kabul aldı.

Prof. Dr. Gülbin Rudarlı ve grubunu makamında ağırlayarak tebrik eden Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, “Tam akreditasyona sahip araştırma üniversitemiz akademisyenleri, multidisipliner bir anlayış, yenilikçi bir bakış açısıyla özgün projeler üretmeye devam ediyor. Üniversitemizin araştırma geliştirme ve inovasyon kapasitesine katkı sunan değerli projeleri hayata geçiriyorlar. Üniversitemizin spor bilimleri alanında güçlü bir birikimi bulunuyor.

Prof. Dr. Gülbin Rudarlı ve grubu tarafından hazırlanan, kafein içeren sakızların kan plazma konsantrasyonu üzerindeki tesirlerini saptamaya yönelik proje TÜBİTAK’tan takviye almaya hak kazandı. Pahalı çalışmaları için akademisyenlerimizi tebrik ediyor muvaffakiyetler diliyorum.” diye konuştu

Proje gayesi ve kapsamı ile ilgili bilgi veren Prof. Dr. Gülbin Rudarlı, “Sakız yoluyla alınan kafeinin idman yahut yarış performansına olumlu tesir edebilmesi için tam olarak ne vakit alınması gerektiği, sakızların ne kadar müddetle çiğnenmesi gerektiği ile ilgili net bir bilgi yokken, tek bir çalışmada sakız yoluyla alınan kafeinin kanda tepe pahalara ulaşma vakti ve en yüksek ortalama bedellere ulaşma müddeti de sportif performans için önerilen dozlarda (~3 mg.kg-1) değerlendirilmemiş, kelam konusu çalışmada 200 mg kafein içeren sakız kullanıldığı rapor edilmiştir. Bu proje ile, performans için önerilen ölçüde kafein içeren sakızların kan plazma konsantrasyonu üzerindeki tesirlerini incelemeyi amaçladık.” dedi.

Bu somut çıktıların hem atletlere hem de literatüre bilimsel bir temel sunacağını tabir den Prof. Dr. Gülbin Rudarlı, araştırma sonucunda kafeinli sakızların 5 ve 10 dakika çiğnenmesi sonrası kan plazmasındaki kafein seviyelerinin nasıl değiştiği, tepe düzeye ulaşma mühleti ve bu seviyeyi sürdürme mühleti belirlenecektir. Bu proje kapsamında, 18-35 yaş ortası, fizikî olarak faal ve sağlıklı erkek bireyler üzerinde (n=36) deneysel bir araştırma yürütülecektir. İştirakçilere belirlenen ölçülerde; 3-5 mg/kg kafein içeren sakız verilecek ve farklı vakit dilimlerinde [0., 5. (10.) dakikaları (çiğneme sırasında) ile 30., 50., 60., 80., 90., 120. ve 180. dakikalar] kan örnekleri alınarak tahlil edilecektir. Kan plazmasındaki kafein düzeyleri, Sıvı Kromatografi-Tandem Kütle Spektrometrisi (LC-MS/MS) metoduyla ölçülecektir” dedi.

Prof. Dr. Gülbin Rudarlı’nın yürütücü olduğu projede; Öğr. Gör. Dr. Erhan Canbay, Dr. Hakan Arslan ve Araştırma Vazifelisi Burak Alperen Ünsal araştırmacı olarak vazife alıyor.

 

 

 

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

İlginizi Çekebilir:Bahar ayında çilek ve domates zirvede
share Paylaş facebook pinterest whatsapp x print

Benzer İçerikler

Sanatın mermerle buluştuğu stantlar çok beğenildi
Hayalindeki iş yerine KO-MEK ile kavuştu
Balçova’ya kent lokantası geliyor Yiğit: “Bir ay içinde açmayı hedefledik”
Biyometri ve bina otomasyon sistemleri 2025’in ilk aylarında en çok saldırıya uğrayan operasyonel teknoloji sektörleri oldu
Samsung Galaxy S25+ şimdi 512 GB’lık geniş hafıza alanı ile satışta!
Heyecan Dorukta; TEKNOFEST KKTC Kapılarını Açıyor!
Bets10 Resmi Giriş | © 2025 |