Sağlıklı beslenmenin görünmeyen tehdidi: Pestisit

Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Hülya Yiğit, özellikle zerzevat ve meyvelerdeki pestisit tehdidi hakkında bilgi verdi ve zerzevat – meyve tüketiminden evvel dikkat edilmesi gerekenleri açıkladı.

Sebze ve meyve tüketirken bu tehlike göz gerisi edilmemeli!

Sağlıklı beslenme denildiğinde akla gelen birinci şeyin bol zerzevat ve meyve tüketmek olduğunu lisana getiren Beslenme ve Diyet Uzmanı Hülya Yiğit, “Ancak bu teklif, göz gerisi edilmemesi gereken bir mevzuyu da beraberinde getiriyor; pestisitler…” dedi.

Tarımda kullanılan bu kimyasal hususların, eserleri zararlılardan muhafaza hedefiyle kullanıldığını, ancak insan sıhhatine tesirlerinin değerli olduğunu vurgulayan Yiğit, “2025 yılının başlarında, Türkiye’den Avrupa Birliği ülkelerine gönderilen birtakım tarım eserleri, bilhassa kuru incir ve asma yaprağı, pestisit ve aflatoksin kalıntıları nedeniyle gümrüklerden geri çevrildi. Bu gelişmeler, pestisit konusunun yalnızca ihracatı değil, sofralarımıza gelen eserleri de ilgilendiren değerli bir sorun olduğunu gösteriyor.” formunda konuştu.

Pestisit maruziyeti çocuk ve ergenlerde dikkat eksikliği ve davranışsal bozukluk riskini artırabiliyor

Dünya Sıhhat Örgütü’ne nazaran, pestisit maruziyetinin hormonal bozukluklar, bağışıklık sistemi sıkıntıları ve kimi kanser cinsleriyle ilişkilendirildiğini hatırlatan Beslenme ve Diyet Uzmanı Hülya Yiğit, “Özellikle ergenlik periyodundaki bireyler, gelişim süreçlerinde oldukları için bu çeşit kimyasallara karşı daha hassastır. Araştırmalar, pestisit maruziyetinin çocuk ve ergenlerde dikkat eksikliği ve davranışsal bozukluk riskini artırabileceğini gösteriyor.” dedi.

Bu durumda ‘sebze meyve yemeyelim mi?’ diye sormanın doğal olduğunu aktaran Yiğit, kelamlarını şöyle sürdürdü:

“Tam aksine, bu besinler sağlıklı hayatın olmazsa olmazıdır. Lakin dikkatli ve şuurlu tüketimle bu riskleri azaltmak mümkün. Zerzevat ve meyveleri evvel karbonatlı suda bekletin, akabinde durulayıp sirkeli suyla başka farklı yıkayın. Bu süreci birleştirmeyin, zira birtakım pestisitler asidik ortamda çözünüp besinin içine geçebilir. Mümkünse organik eserleri yahut mevsiminde ve mahallî eserleri tercih edin. Pazardan ya da marketten alınan eserleri yıkamadan buzdolabına koymayın. Yüzeydeki kalıntılar temasla öteki besinlere   de geçebilir. Alışveriş yaparken emniyetli, besin güvenliği dokümanları olan kaynakları tercih edin. Sertifikalı üreticiler ve denetlenmiş pazarlar öncelikli olmalı.”

Sağlıklı beslenme, tabağa konulan yiyeceğin nasıl üretildiğiyle de direkt ilişkili 

Pestisit kalıntılarının en çok hangi eserlerde görüldüğünün her yıl bağımsız kuruluşlar tarafından kamuoyuyla paylaşıldığına işaret eden Beslenme ve Diyet Uzmanı Hülya Yiğit, “ABD merkezli bağımsız bir etraf sıhhati kuruluşu olan Çevresel Çalışma Grubu (EWG), her yıl en fazla ve en az pestisit içeren eserleri sıralar.” dedi.

Bu datalara değinen Yiğit, kelamlarını şöyle tamamladı:

“EWG’nin 2024 bilgilerine nazaran, en çok pestisit kalıntısı içeren eserler ortasında çilek, ıspanak, kara lahana, üzüm, şeftali, armut, elma, kiraz, biber (tatlı ve acı), yaban mersini, nektarin ve yeşil fasulye yer aldı. En pak olarak kabul edilen eserler ise avokado, tatlı mısır, ananas, soğan, papaya, donmuş bezelye, kuşkonmaz, kavun, kivi, lahana, karpuz, mantar, mango, tatlı patates ve havuç oldu. Bu liste, her ne kadar ABD kaynaklı olsa da, dünya genelinde ziraî üretim ve pestisit kalıntılarına dair değerli bir referans niteliğindedir. Bilhassa çocuklar ve ergenler üzere hassas kümeler için bu cins bilgiler, daha şuurlu tercihler yapılmasına katkı sağlar. Unutmayalım; nitekim sağlıklı beslenme, sırf tabağımıza ne koyduğumuzla değil, o yiyeceğin nasıl üretildiği ve nasıl işlendiğiyle de direkt ilişkilidir.”

 

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

İlginizi Çekebilir:TECNO’dan çığır açan incelik ve güç dengesi: SPARK Slim, bugüne kadar üretilmiş en ince telefon!
share Paylaş facebook pinterest whatsapp x print

Benzer İçerikler

Başkan Tugay: 1 buçuk milyon ziyaretçi bekliyorum
Nilüfer Kent Tiyatrosu 2024-2025 sezonunu tamamladı
AKEDAŞ’dan kan bağışı kampanyası
“Nasıl bir İzmir” serisi, “Bölgesel Kalkınma ve Kentsel İnovasyon” paneli ile devam etti
Büyükşehir ‘Mevzuat İnceleme Komisyonu’ Toplandı
Akseki’de eğitimler başladı
Bets10 Resmi Giriş | © 2025 |