Tarihe Yolculuk Söyleşilerinin İlki Zeytinburnu Kültür Sanat’ta Gerçekleşti!

Zeytinburnu Kültür Sanat’ın yeni döneminde Doğan Mert Demir moderatörlüğünde; her ay tarihin diğer bir noktasına temas ediliyor. Alanında uzman konuklarla yapılan bu keşif seyahatinde geçmiş ile günümüz ortasında bir köprü kuruluyor. Doğan Mert Demir’in ekim ayındaki konuğu Priscilla Mary Işın oldu. 30 Ekim Çarşamba akşamı gerçekleşen söyleşide Osmanlı Mutfağı Tarihi ele alındı.

 

Zeytinburnu Kültür Sanat’ın yeni döneminde Doğan Mert Demir; kendi alanının öne çıkan isimleriyle tarihi problemler hakkında konuşacak. Birincisi gerçekleştirilen “Tarihe Yolculuk” söyleşilerinde, yemek kültürü ve tarihi üzerine çalışan Priscilla Mary Işın konuk edildi. Hem kendi serüvenini anlatan hem de yemek tarihine dair enteresan anekdotlardan kelam eden Işın, Osmanlı Mutfağı Tarihi hakkında bilgiler verdi.

 

“Türk mutfağını her vakit çok beğeniyordum.”

Türk mutfağına olan ilgisinin ağız tadı nedeniyle olduğunu söz eden Priscilla Mary Işın, 70’lerden bu yana Türk mutfağını çok sevdiğini dinleyicilere aktardı:

“Türk mutfağına olan ilgim ağız tadıyla başladı. Çok beğeniyordum. 70’lerde bir defterim vardı. Eşimin ailesinden tarifler alıyordum. Bizim İngiltere’de mutfağımız çok zayıf. Dedim onlar da bir kitaptan faydalansınlar. Bir kitap nasıl olur, giriş lazım. Tarih aklıma geldi. Fakat ben öğrenciyken tarih dersinden hoşlanmazdım, sıkılırdım. Tarihle alakam yoktu fakat o denli bir ilham geldi. Ankara’da kimse yol gösteremedi o periyot. Aslında yemek tarihi bütün dünyada yeni bir bahisti. Çok az konuşulan, çok az bedel verilen, tarihçilerin küçümsediği bir mevzuydu.”

 

“Osmanlı mutfağında daima bir istikrar var.”

Osmanlı mutfağı tarihine dair enteresan anekdotlar aktaran Işın, Osmanlı mutfağında her vakit bir istikrar gözetildiğini söyledi:

“III. Selim de helva sohbetlerini çok seviyor. Lahanaya bir şiir yazıyor. Lahanacım, canım lahana diyor o şiirinde. Orada helva sohbetlerinden bahsediyor. Öteki kaynaklara bakınca olayı anladım. Helva çok tatlı ya. Osmanlı mutfağında daima bir istikrar var. Helvanın yanında da turşu yiyorsun bu yüzden. III. Selim’in en sevdiği turşu lahana turşusu olduğu için lahanayı öven bir şiir yazmış.”

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

İlginizi Çekebilir:Bursa’nın ilk müzik öğretmeni Osmangazililerle buluştu
share Paylaş facebook pinterest whatsapp x print

Benzer İçerikler

Buca’da rekor geri dönüşüm; 9 ayda 65 ton atık yağ toplandı
Eray Dedik, “Drone kullanımı medya sektöründe yaygın hale gelecek”
Kocaeli sineksiz bir yıl geçirdi; Vektörle mücadelede 1 milyon noktaya müdahale
Rahim Ağzı Kanseri Gençlerde de Artış Gösteriyor
Aliağa’da 3. Zeytin Hasat Şenliği Düzenlendi
Başkan Görkem Duman; “Mübadiller, İzmir kimliğinin önemli bir parçasıdır”
Bets10 Resmi Giriş | © 2024 |

WhatsApp Toplu Mesaj Gönderme Botu + Google Maps Botu + WhatsApp Otomatik Cevap Botu grandpashabet betturkey betturkey matadorbet onwin norabahis ligobet hostes betnano bahis siteleri aresbet betgar betgar holiganbet